Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Η ΑΝΕΡΓΙΑ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ, ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ




Στο 27,4% εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας το Σεπτέμβρη του 2013, έναντι 26% το Σεπτέμβρη του 2012 και 27,3% τον Αύγουστο του 2013, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.376.463 άτομα. Σε 851.600 ανήλθαν οι - εγγεγραμμένοι και όχι  πραγματικοί - άνεργοι στην χώρα μας, για το μήνα Οκτώβρη του 2013 με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Το σύνολο των επιδοτούμενων εγγεγραμμένων ανέργων για τον Οκτώβρη περιορίζεται στα 125.306 άτομα, δηλαδή μόλις 1 στους 6 εγγεγραμμένους ανέργους λαμβάνει το πενιχρό επίδομα της ανεργίας των 360 ευρώ. Δηλαδή μόνο το 10% των συνολικά ανέργων παίρνει επίδομα ανεργίας
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ
Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των συμφωνιών της ΕΕ, οι ελληνικές εταιρείες φεύγουν απ' την Ελλάδα και ταυτόχρονα επιδοτούνται με κοινοτικό και κρατικό χρήμα, ενώ ήδη από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ μια σειρά κλάδοι συρρικνώθηκαν ενώ το ίδιο συνέβη και με την αγροτική παραγωγή.
Ταυτόχρονα η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.
 Οι κεφαλαιοκράτες σχεδιάζουν και επιδιώκουν την αύξηση της παραγωγής σε έναν κλάδο, όταν δουν ότι τους προσφέρει υψηλή κερδοφορία, δεν λογαριάζουν τις λαϊκές ανάγκες και τη μειώνουν, ή τη συρρικνώνουν καταστρέφοντας παραγωγικές δυνάμεις σε μεγάλη κλίμακα, και πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργάτες όταν τα κέρδη δεν είναι τα προσδοκώμενα για αυτούς. Έτσι μόνο μπορεί να λειτουργήσει ο καπιταλισμός.
Η αναρχία στην καπιταλιστική οικονομία είναι βασικός παράγοντας που οδηγεί στις κρίσεις και την ανεργία. Το κυνήγι του μέγιστου κέρδους δεν οδηγεί μόνο στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, αλλά και στην μετακίνηση ολόκληρων επιχειρήσεων σε άλλες περιοχές και το εξωτερικό.
 Οι οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού έχουν αντικειμενικό χαρακτήρα και τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για την έξοδο από την κρίση χωρίς να θιγούν δραστικά τα κέρδη του κεφαλαίου, δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο που τροφοδοτεί και ανατροφοδοτεί την ανεργία. Η διαρκής τάση μονοπώλησης των κλάδων παραγωγής και υπηρεσιών στον καπιταλισμό, μέσα από τις συγχωνεύσεις, το ξεκλήρισμα μικρών επαγγελματιών και φτωχών αγροτών καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις για να διαρθρωθεί η παραγωγή και η οικονομία γενικότερα με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και να αντεπεξέλθουν στον μεταξύ τους αδυσώπητο ανταγωνισμό.
Η τεχνική και τεχνολογική πρόοδος που συντελείται μέσα στα πλαίσια μιας καπιταλιστικής οικονομίας υποτάσσεται αποκλειστικά στο συμφέρον των επιχειρηματικών ομίλων. Αντί να προωθεί τη λαϊκή ευημερία, δηλαδή με λιγότερη δουλειά να παράγεται περισσότερο και ποιοτικότερο υλικό για την ολόπλευρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αυτή τροφοδοτεί απολύσεις δημιουργώντας έτσι νέες στρατιές ανέργων, νέα βάσανα στην εργατική λαϊκή οικογένεια.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπηρετώντας τις ανάγκες των μονοπωλίων φρόντισαν να συρρικνώσουν τομείς, όπως η Υγεία, η Πρόνοια και να λείπουν από τα νοσοκομεία πάνω από 25.000 γιατροί και νοσηλευτές. Εμπορευματοποιούν συνεχώς την Παιδεία, συρρικνώνουν ότι έχει απομείνει από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της στερούν από τα δημόσια σχολεία 4.500 καθηγητές και δασκάλους και χιλιάδες άλλους εργαζόμενους που απαιτούνται για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στην εκπαίδευση.
Η φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μειώνει διαρκώς τις δαπάνες για τα σημαντικά έργα υποδομών που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως την αντιπλημμυρική προστασία και την αντισεισμική θωράκιση, την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, τις κατασκευές έργων για μέσα μαζικής μεταφοράς, για τη λαϊκή στέγη, κ.ά.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι, που με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που επέβαλαν και τις περικοπές στις πενιχρές συντάξεις, καταδίκασαν ηλικιωμένους ανθρώπους να εργάζονται μειώνοντας τη ζήτηση εργασίας, εξασφαλίζοντας έτσι περισσότερο και φθηνότερο εργατικό δυναμικό για το κεφάλαιο.
 Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υλοποιώντας τις οδηγίες της ΕΕ δημιούργησαν το αίσχος των δουλεμπορικών γραφείων, των λεγόμενων Γραφείων Ενοικίασης Εργαζομένων, για να θησαυρίζουν λίγοι πατώντας στην κυριολεξία επί πτωμάτων.
ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ
Τα μονοπώλια, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κόμματα που τα υπηρετούν, το
ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα  του «ευρωμονόδρομου», είναι οι ένοχοι, οι υπεύθυνοι για την ανεργία. Αυτοί εκμεταλλεύονται αδίστακτα την ανεργία και τους ανέργους. 
Η ΛΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ
Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης όπως:

Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων περίπου το 83% να στερείται επιδόματος.

Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας να καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού, που πρέπει να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Επίδομα ανεργίας να δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, ως συντάξιμος χρόνος.
Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους να δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι να καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων και στο διάστημα αυτό απαγορεύεται η διακοπή της παροχής τους.

Όσο διαρκεί η ανεργία να επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει ο άνεργος από δάνειο και απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν στο διάστημα αυτό.
Στο διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι να δικαιούνται επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100% για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους.

Να αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και της δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει στον άνεργο.

Αντίστοιχες διατάξεις προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος να προβλέπονται και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες.

Επιτακτικής ανάγκη για μαζικές προσλήψεις σε τομείς που έχουν σχέση με την κοινωνική υποδομή, δημόσια έργα, την κάλυψη διαπιστωμένων κενών σε Υγεία, Παιδεία...

Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Η λύση βεβαίως συνδέεται με ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας
Οριστική κατάργηση της ανεργίας  μπορεί να υπάρξει σε συνθήκες λαϊκής οικονομίας, με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τον παραγωγικό συνεταιρισμό, τον πανεθνικό σχεδιασμό, με εργατικό έλεγχο, έξω από την ΕΕ και με μονομερή διαγραφή του χρέους, όπου γίνεται δυνατή η αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας με σχεδιασμό της πλήρους απασχόλησης.
 Απόδειξη

 Παρά τα όποια προβλήματα των σοσιαλιστικών χωρών, το διαμορφωμένο σοσιαλιστικό σύστημα στον 20ό αιώνα, κατάργησε τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, απελευθέρωσε τον άνθρωπο από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς, άνοιξε το δρόμο για την παραγωγή και την ανάπτυξη των επιστημών. Έτσι, ΟΛΟΙ είχαν εξασφαλισμένη εργασία, δημόσια δωρεάν ιατρική περίθαλψη, Παιδεία, παροχή φθηνών υπηρεσιών από το κράτος, κατοικία, πρόσβαση στην πνευματική και πολιτιστική δημιουργία.                                                 

Στη Σοβιετική Ένωση, το 1975, είχε καθιερωθεί με νόμο ότι οι ώρες εργασίας δεν μπορούσαν να ξεπερνούν τις 41 την εβδομάδα. Σε όλους τους εργαζόμενους εξασφαλίζονταν ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης και ετήσιες άδειες με αποδοχές. Διευρύνθηκε ο μη εργάσιμος χρόνος, και μετατράπηκε σε χρόνο για την ανάπτυξη του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου των εργαζομένων, την ενίσχυση της συμμετοχής τους στην εργατική εξουσία και στον έλεγχο της διεύθυνσης των παραγωγικών μονάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου